Digitális témahét 1

 

 Az idei tanévben iskolánk alsó tagozata ismét csatlakozott a Fenntarthatóság - Környezettudatosság Témahét programjaihoz. A program célja a széles körű elterjesztése iskolai keretekkel a Föld Napja üzenetének.

   Az elmúlt tanévben elsősorban a környezetvédelem volt a foglalkozások témája. Idén a "Őrizd meg a Földet!" Témakörön belül egy "Cseppben a tenger" címmel feldolgozását választottuk. Célunk a gyerekek vízhez való pozitív kötődésének megteremtése, erősítése volt a víz témája komplex körbejárásával.


 

 A Témahét programjaiban az alsó tagozatos osztályok teljes létszámmal (96gyerek) vettek részt, egyes tanórákba beépítettük a víz témaköréhez kapcsolódó feladatok.

A matematika óra mérőhengerekkel modellezett a Föld vízkészletét, vagy szám- és szöveges feladatokat old ki a vízhez kapcsolva.

 

Magyar óra a kisebbek vízzel kapcsolatos mondókák, dalok, versek elevenítettek fel, míg a nagyobbak vízzel kapcsolatos eszméletkérdések, szólások,

közmondásokat gyűjtöttek az internet segítségével. Környezetismeret órán tanulóink tanulmányi sétát tettek a patak partra, majd a sétán látottak alapján beszélgettek a vizek szennyezéséről, a gazdaságos vízhasználatról, természetes vizeink megóvásáról.  Rajz és technika órákon plakátok készültek a vizek védelme és a víztakarékosság jegyében. Testnevelés órán pedig vizes játékokat játszottak a gyerekek.

Délutáni, szabadidős foglalkozás keretében vetélkedőt szerveztünk diákjaink számára, hogy összefoglaljuk a témahéten szerzett ismereteket. Minden osztályból 5-5 fő vett részt ezen, képviselve saját osztályát, de a feladatokat vegyes csapatokban oldották meg tanulóink.

A vetélkedő feladatai között voltak gondolkodtató feladatok (keresztrejtvény, „egérrágta” találós kérdések, ötletbörze a vízlábnyom csökkentésére) és voltak játékos feladatok is („Esőerdő játék”, mocsárjárás, vízhordás, jégfogó). 

A gyerekek lelkesen, jókedvűen dolgoztak, jutalmul pedig a Fenntarthatósági Témahét logóját kapták meg hűtő mágnes formájában, melynek mindannyian nagyon örültek.

  A Témahét lezárásaként az utolsó napon minden osztály megnézte a Varázslatos iskolabusz – Víz-ország című mesét, melynek segítségével a tanulók vízfelhasználáshoz, víztakarékossághoz, vízvédelemhez kapcsolódó ismeretei elmélyültek.

   Remélem, a következő tanévben lesznek olyan környezetvédelmi, fenntarthatósággal kapcsolatos programok, amelyekhez szívesen csatlakozunk, mivel napjainkban elengedhetetlen a környezettudatos magatartás kialakítása, az környezettudatos szemléletformálás.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Szemánné Balogh Erika

tanító, alsós munk.vez.

 

<< ... Vissza